Wedstrijdverslag Roda Boys 4 – Sparta’30 4 (03-10-2015)

Na de eervolle en hoopgevende nederlaag bij Nivo Sparta werd vorige week een overtuigende, ietwat geflatteerde 5-0 overwinning geboekt op Noad’32. We zitten in een positieve flow en vertrekken dan ook met veel vertrouwen naar Aalst, alwaar het vierde van Roda Boys ons zal opwachten. In de afgelopen seizoenen hebben we regelmatig de degens gekruist met deze sterke ploeg. Twee jaar geleden werd hier door het vierde met 7-1 verloren en vorig jaar verloor ook het vijfde met duidelijke cijfers. Een lastige tegenstander dus, maar wij… wij zijn Spartanen: niet bang voor niemand en bereid om voor elkaar door het vuur te gaan!

Wanneer het fluitsignaal klinkt beginnen we dan ook vol goede moed aan deze wedstrijd. Toch zijn de eerste twintig minuten behoorlijk zwaar: we komen nauwelijks aan voetballen toe en lopen voortdurend achter de roodwitblauwe combinatie aan. Met een kwartier is het Tonnie Keinemans zelf – nota bene een inwoner van ons prachtige dorp – die vanaf de linksback op avontuur gaat en in zijn rush door ons te weinig in de weg gelegd wordt. Op twintig meter kan hij de trekker overhalen en met een fraaie, wat gelukkige boogbal weet hij Herbert te verschalken. De 1-0 is een behoorlijke domper, maar we moedigen elkaar aan om “de kop op te houden” en er opnieuw voor te gaan.

Een zeer welkome impuls is de invalbeurt van Dinand, waarmee het wedstrijdbeeld in één klap lijkt om te draaien. We zijn feller, winnen de meeste duels en de Boys komen nauwelijks meer van hun eigen helft af. Na een stevige charge op de voet waaraan hij vorig jaar geopereerd werd, lijkt Mark van Herwijnen te moeten afhaken. Met een gezicht vertrokken van pijn, strompelt hij naar de zijlijn. Opnieuw een tegenvaller, daar Mark in de afgelopen wedstrijden zijn grote waarde heeft bewezen door achterin ontzettend veel werk op te knappen. Toch blijft het momentum voor ons. Na ongeveer 35 minuten is het Johnny “Bielsman” van Meurs die op links een splijtende lange bal geeft op Steven, die een aantal meters richting het doelgebied kan pakken. Op zijn beurt bedient hij Dinand, die de bal aanneemt en een schot lost. Zijn schot lijkt gekraakt te worden door een invliegende verdediger, maar het is uiteindelijk de overtuigingskracht van Dinand die wint: 1-1! Heerlijk, we doen weer mee! De rest van de eerste helft is voor ons. Helaas kunnen we dat niet uitdrukken in een voorsprong; de thee is desalniettemin verdiend.

In de rust blijken een aantal jongens er behoorlijk doorheen te zitten als gevolg van het vele loopwerk. Keeper Herbert maakt met een hamstringblessure plaats voor spits Dominique en Thomas Fikse wordt gewisseld door Mark, die wat hersteld en aangeeft het weer te willen proberen als laatste man. Met slechts een niet fitte Marcel Vilters als laatste redmiddel duiken we de tweede helft in. Een zware tweede helft, waarin de vele lange ballen maken dat het spel heel snel op en neer vloeit. Na tien minuten slingert Roda’s begenadigde linksbuiten Jaap de bal in de pot. De voorzet wordt door vele Spartanen op ongelukkige wijze gemist en kan bij de tweede paal ongehinderd worden gepromoveerd tot doelpunt: 2-1.

Ondanks de achterstand blijven we keihard werken voor elkaar, in de hoop dat Dinand en Steven voorin met hun snelheid een kans kunnen forceren. De helpende hand die onze tegenstander ons hierbij biedt is van harte welkom. In korte tijd wordt de bal tweemaal te kort teruggespeeld op de keeper. Beide keren stuit Dinand op de keeper, maar de tweede keer krijgt Ivo de bal uit de kluts voor zijn voeten. Als een ware spits tikt hij de bal wat naar buiten en in de verkregen ruimte schiet hij de bal buiten bereik van de keeper tegen de touwen: 2-2!

In de resterende speeltijd wordt het gelijkspel verdedigd en loeren we vooral op de counter. Bij corners heerst Dominique in de lucht en Marcel is inmiddels in de ploeg gekomen voor de moegestreden Arjen Kraaij. Hij valt sterk in: zijn tegenstander, de begenadigde linksbuiten Jaap, wordt niet gevaarlijk meer. Hier en daar wordt het wat onvriendelijk, maar volgens afspraak laten we ons daarin niet meeslepen. Wanneer Martin zijn knie wat verdraait, lijken we met tien man verder te moeten. Als een echte Spartaan verbijt hij voor de laatste minuten de pijn. Het is in die laatste minuten dat de captain van Roda Boys na een dribbel een laatste poging waagt en vernietigend uithaalt. Vol verbijstering zien we de bal naar de kruising zeilen voor de 3-2. Met eenzelfde mate van ongeloof zien we vervolgens hoe onze Domi de bal op onnavolgbare wijze via de paal uit het doel ranselt: GE-WEL-DIG!

Het punt is daarmee gered, want niet lang daarna fluit de scheidsrechter af. Na de het verlies bij Nivo Sparta voelt ook dit gelijkspel weer als een overwinning. De sfeer achteraf in de kleedkamer is dan ook weer geweldig. Opnieuw hebben we laten zien met een juiste instelling en passie zeer strijdbaar te zijn. Met die ingrediënten zullen we aankomend weekend het vijfde van Wilhelmina’26 tegemoet treden:

“Spartans, prepare for glory!”

* Een groot compliment verdient ook de nummer 7 van Roda Boys, die na een overtreding op één van onze mannen zo sportief is om dat zelf bij de scheidsrechter aan te geven. Klasse, George, dank voor dit grootse gebaar van sportiviteit!

Geef een reactie