De jeugdtoernooien van Sparta 30 wil je ‘gewoon’ niet missen.

Sparta 30, een ‘gewone’ voetbalclub die in de maand mei omgetoverd wordt tot een jeugdtoernooidomein. Met de hulp van een heleboel vrijwilligers wordt er de afgelopen jaren gewerkt aan de opzet van jeugdtoernooien voor mini’s tot a-junioren die tot in het buitenland gehoor krijgen. De commissie heeft dit jaar laten zien dat zelfs een overbezetting van 16 B-teams een prima dag voor zowel spelers als supporters kan zijn.

De spelers van mini’s, F, E en D worden altijd omringd door veel ouders, leider-trainers en belangstellenden. In het seizoen 2013-2014 zijn in totaal 1600 mensen de poort gepasseerd. Nog meer statistieken: er zijn 126 potten koffie gezet, meer dan 1200 broodjes worst gesmeerd, en Annemarie van Wijnen heeft meer vrijwilligers (totaal 50)dan ooit tevoren bereid gekregen de dagen te verzorgen. We hebben alle medewerking van Rean van der Schoot van Spar Andel gekregen.

De zaterdagen zien er als volgt uit: Morgens om 7.30 begint de bedrijvigheid: de eerste pot koffie is een feit, de keuken wordt geprepareerd, de worstenkraam wordt opgebouwd, barpersoneel en scheidsrechters geinstrueerd, en de velden worden klaargezet. De jeugdcommissie vult diensten in, evenals spelers van B, A en senioren. Alle vijf zaterdagen lieten Johnny van Meurs als Annemarie van 8.30 tot laat in de middag de speakers galmen, waarvan ook direct heel Andel kon meegenieten, met het benoemen van speelschema’s, teams op de plekken te krijgen, en ons koek-en-zopie-aanbod aan te prijzen. Niet elk team heeft het gered om de dagen mee te kunnen maken, door verkeershinder, afzeggingen of het helaas bekende niet-op-komen-dagen. Toch waren de schema’s elke keer weer voor aanvang gereed en kon Johnny het spel op tijd laten verlopen. Bert Pellikaan verzorgde voor ons een extra voetvolleyveld en penaltyplek, zodat we voor teams die iets langer moesten wachten ook een leuke activiteit hadden.

“In de vijf weken dat de jeugdtoernooien plaatsvonden, ben ik twee ochtenden aanwezig geweest. Eén keer als bardienst en de tweede keer als scheidsrechter bij het toernooi voor de E-pupillen. Wat meteen opvalt bij aankomst op het park is de voorbereiding op het toernooi. Al vroeg op de zaterdagmorgen zijn de betrokken commissieleden in de weer, waarbij iedereen lijkt te weten wat hij moet doen. Voor mij is dat goede begin heel tekenend voor het verdere verloop van het toernooi. De organisatie ziet er goed uit en de kinderen kunnen zich vooral bezighouden met datgene waarvoor ze gekomen zijn: voetballen! De kinderen hoefden tussen de wedstrijden door hoogstens een half uur te wachten op de volgende wedstrijd, maar vaak was dat slechts een kwartier. De goede verhouding tussen het aantal teams en de beschikbare ruimte en de goede voorbereiding maakt dat de kinderen op en buiten het veld veel plezier hadden. Uiteindelijk is dat plezier hetgeen waar het om draait en mogen de twee jeugdtoernooien die ik heb bijgewoond met recht zéér geslaagd genoemd worden. “Arian Schouten

Speciale dank gaat uit naar Sander van Rijswijk, niet voor niets vrijwilliger van het jaar, die het voor elkaar kreeg om in korte tijd meer dan 100 teams  uit te nodigen op het sportcomplex aan de neerandelse weg.

Sparta 30 omarmt de FIFA spelregels. De Fair Play prijs is zeker de moeite waard om teams alert op te maken: zowel de spelers als de mensen rondom het team worden beoordeeld op hun gedrag. En op alle toernooien heeft dit zeker bijgedragen aan een prettige sfeer.

letsplayfairoorkonde2014 (1)

Voor komend jaar is het draaiboek weer gereed. Prioriteit heeft het benaderen van de clubs. We houden dit jaar een maximum van 12 teams per toernooi aan. Er is gebleken dat dit aantal het meest succes heeft.

In januari 2015 begint de commissie met de activiteiten om bekers, vrijwilligers, schema’s en programmaboekjes te regelen. Gelukkig mogen we ook nu weer nieuwe commissieleden verwelkomen. Hierdoor kan het alleen maar weer een ‘gewoon’ goede toernooidag worden.

Geef een reactie