Sparta ’30 1 – Terugblik 1e seizoenshelft 

Sparta ’30 1 – Terugblik 1e seizoenshelft 

Het seizoen 2019-2020 is alweer halverwege. Kerstfeest en oud en nieuw staan voor de deur.

Tijd om terug te blikken op de eerste seizoenshelft.

Aderlating maar toch een voortvarende start

We startten begin augustus met trainen. De velden waren door Bert Pellikaan en zijn team weer keurig gereed gemaakt voor de start van het seizoen. Gelukkig waren er weinig vakantiegangers in de voorbereiding wat wel zo prettig is als je met elkaar wilt toewerken naar de start van de competitie. Ook voor spelers zelf is het prettig wanneer je kunt profiteren van de opbouw in intensiteit. De kans op blessures is een stuk kleiner dan wanneer je later instroomt of tussendoor nog op vakantie gaat. 

Helaas raakte Mike Rutters in de eerste oefenwedstrijd tegen Rhelico (4-0 winst) zwaar geblesseerd na een harde botsing. Een aderlating voor het team. Mike is inmiddels geopereerd aan zijn knie en werkt hard aan zijn herstel.  We hopen dat hij zo goed mogelijk zal herstellen en de tweede seizoenshelft van waarde kan zijn voor de ploeg. 

Met Brian Buskop kregen we er een keeper bij. Met Martijn de Graaf en Twan Pelle hadden we al twee goede keepers die bewezen hebben belangrijk te kunnen zijn voor het eerste elftal. In de voorbereiding hebben ze alle drie gekeept. Uiteindelijk viel de keuze op Brian als eerste keeper.  Martijn en Twan hebben in wedstrijden en trainingen laten zien dat zij strijdbaar blijven om de plek onder de lat bij het eerste elftal terug te veroveren.

Na wisselende resultaten in de Altena Cup hadden we daarna een sterke periode. We werden poulewinnaar in de beker en in de competitie begonnen we goed met zeven punten uit de eerste drie wedstrijden. Meest in het oog springend was de geweldige thuisoverwinning met 5-0 tegen GDC.  Al bij al was het een sterk begin van het seizoen waarbij we veel scoorden en goed voetbal speelden.

De jeugd heeft de toekomst

Spelers uit onze eigen jeugd  zoals Frank Verbruggen, Walter van Willegen, Zion Krauweel, Marten Nieuwkoop en Derk Groenenberg speelden veel en presteerden uitstekend. Ook Rik Nuvelstijn, Ruben van Rijswijk en Stijn de Boer maakten vanuit de JO19 hun eerste minuten in het eerste elftal. Dit drietal traint ook al een tijdje mee op de donderdagavond. Ze hebben laten zien potentie te hebben voor het eerste elftal. Stijn begon zelfs al twee keer als basisspeler tegen SV Capelle en Neo ’25.

Belangrijk voor deze en andere talentvolle spelers wordt nu wat heb je er voor over, hoe graag wil je beter worden en welke mentaliteit toon je als het tegen zit? Als speler heb je maar één keer de kans om je voetbalcarrière vorm te geven. Hier heb je zelf het meeste invloed op. Met talent, een goede instelling en loyaliteit aan het team kom je vaak al een heel eind.

Tegenvallers

Met de goede resultaten in september zetten we ons zelf in de spotlights in de regio. Noad ’32 paste zich vervolgens geheel aan ons aan en won terecht op Het Korenzand in Wijk en Aalburg waardoor we geen passend vervolg gaven aan de overwinning op GDC. Een blessure en het vervolgens afhaken van onze topscorer Marten Nieuwkoop was een tegenvaller die doorwerkte op de ploeg. Ook middenvelder Ziggy Krauweel viel weg en we moesten steeds vaker een beroep doen op spelers van het tweede elftal en de JO19. 

Het herstel van Gerco Gijben duurt langer dan verwacht en ook Anthony van Wijk speelde de eerste seizoenshelft met klachten na een enkeloperatie. Zijn revalidatieproces is niet goed verlopen en hier heeft hij nog steeds last van. Hij doet er alles aan om weer de oude te worden en we mogen blij zijn dat hij toch bijna altijd inzetbaar is geweest. 

Punten sprokkelen

Hierna volgden wisselende resultaten. We speelden gedisciplineerd en iedereen werkt hard om zich te verbeteren. Het zat niet altijd mee en soms zelfs erg tegen zoals thuis tegen BLC en BZC ‘14. Uit tegen Vuren hadden we het geluk aan onze zijde en door drie doelpunten van Derk Groenenberg en één van ‘good old’ Jan de Fijter wonnen we daar met 2-4. Een belangrijke overwinning. Jan heeft ons de laatste maanden geprobeerd te helpen waar hij kon. Met zijn positieve instelling, kwaliteiten en ervaring heeft hij laten zien nog steeds van waarde te kunnen zijn. 

Ondanks een 1-4 nederlaag was de bekerwedstrijd in november thuis tegen eersteklasser Almkerk ook een mooi moment. Op initiatief van Hans Groenenberg waren er diverse sfeer verhogende activiteiten georganiseerd rondom de wedstrijd. Er was veel publiek en we hebben er echt een wedstrijd van kunnen maken. 

Mentaliteit en verbeterpunten

Tijdens de eerste seizoenshelft hebben er ook wat wisselingen plaatsgevonden in de selectie. Zo zijn Max van Bommel, Jarno Vos en Matthijs Pullen bij het tweede elftal gaan trainen en spelen. Michel de Cloe en Bart Kant hebben de omgekeerde weg bewandeld. Al bij al is er nogal wat gepasseerd de afgelopen maanden en ik moet ons team een compliment maken voor de mentaliteit die is getoond. 

Nooit zijn we als team uit elkaar gevallen of hebben we er met de pet naar gegooid. Op de laatste wedstrijd tegen GVV ’63  na (0-2 verlies) hebben we elke wedstrijd kans gehad op een resultaat. 

Waar we daarnaast aan gewerkt hebben is het variëren in speelwijze. We hebben diverse systemen waarin we kunnen spelen zonder dat dit tot problemen leidt in de organisatie. Ook tijdens de wedstrijden kunnen we inmiddels gemakkelijk van systeem wisselen.  

Op de trainingen spelen we veel positie- en partijspelen waarbij we de bal maximaal drie keer mogen raken. Hierbij laten we zien al een heel behoorlijk niveau te kunnen halen. Het is nu zaak om ook in de wedstrijden, onder druk, de juiste keuzes te maken, simpel te spelen en ook de bal te willen hebben. Te vaak nog kiezen we voor een lange bal of zijn we te onrustig aan de bal. 

Onderlinge coaching

Waar we ook veel mee bezig zijn is hoe met elkaar om te gaan binnen- en buiten het veld. Hoe geef en ontvang je feedback, wat doe je ermee en wat is de invloed daarvan op het team. Het is belangrijk om elkaar in het veld constant te stimuleren en coachen op een manier die de ander helpt. Het is heel makkelijk om na een fout iets negatiefs te roepen. Er ontstaat discussie, frustratie en negativiteit waardoor een of meer spelers tijdelijk of langdurig minder gaan functioneren. Het vertrouwen en de teamspirit nemen af. 

Door juist goed vooraf te coachen, elkaar te stimuleren en complimenteren wanneer iemand jouw coaching opvolgt, kom je veel verder. Het geeft vertrouwen en vergroot de teamspirit. Vanuit de psychologie weten we dat een negatieve opmerking gecompenseerd dient te worden met drie positieve opmerkingen om iemand niet minder effectief te laten presteren. Heel belangrijk dus hoe je hier als staf en team mee omgaat.

Dank en vooruitblik

Tijdens de eerste seizoenshelft heeft onze verzorgingsruimte een mooie opfrisbeurt gekregen. Een aantal vrijwilligers heeft hier samen met Peter Hendrix voor gezorgd. 

Daarnaast hebben we als eerste elftal onlangs nieuwe uittenues ontvangen, waarvoor veel dank aan de sponsoren die dit mogelijk hebben gemaakt. In een oefenwedstrijd tegen Wilhelmina ’26 (3-3 gelijkspel) hebben we de tenues voor het eerst gedragen. 

Daarnaast blijf ik dankbaar voor iedereen die zijn steentje bijdraagt aan onze vereniging in het algemeen en ons eerste elftal in het bijzonder. Prettig samenwerken is het met stafleden Arnoud Verhoeven, Dick van Balen, Gherardo Sterrenburg en Peter Hendrix die vanuit clubliefde veel doen en in weer en wind klaarstaan om het team te helpen. Dit waardeer ik zeer. Dat geldt ook voor de positieve samenwerking met John Langermans (trainer 2e elftal), Wim Vos (trainer jo19), keeperstrainers Marco Kwetters en Collin Bouman, Marco Vos als wedstrijdsecretaris en de mensen van het bestuur en de technische commissie. 

Natuurlijk kan ons team ook niet zonder supporters en het is altijd mooi om te zien dat er mensen komen kijken om ons te steunen. Na de winterstop beginnen we op 6 januari weer met trainen. In het weekend daarna verblijven we in Groningen en spelen we daar een oefenwedstrijd tegen derdeklasser HFC’15. Op dinsdag 14 januari oefenen we thuis tegen Waspik en op zaterdag 18 januari thuis tegen SSC ’55. Op zaterdag 25 januari start de competitie dan weer met een uitwedstrijd tegen Zwaluwe, de enige ploeg waar we tot nu toe nog niet tegen hebben gespeeld. 

Voor nu wens ik iedereen fijne feestdagen en een gezond en voorspoedig 2020 toe, het jaar waarin we het 90-jarig bestaan van de vereniging hopen te vieren. Ik hoop iedereen over een paar weken weer te mogen begroeten op en rondom de velden. 

Met vriendelijke groet,

Mark van Noorloos

Trainer Sparta ’30 1